понедельник, 4 апреля 2016 г.

Цікаві факти про яйця



У деяких космогонічних міфах яйце - символ світобудови, а згідно давньогрецьким легендам з яйця « вилупилася » Олена Троянська - фатальна красуня, що спровокувала війну.

Всесвітній день яйця прийнято відзначати, готуючи різні вишукані частування з цього продукту.
З одного страусиного яйця можна приготувати яєчню для десяти осіб. Правда, для того щоб добратися до вмісту, шкаралупу треба розкривати дрилем, молотком або пилкою.

Знамениті «Яйця Фаберже» - коштовності, що зберігаються в багатьох музеях світу. Перше яйце виготовили за велінням Олександра III. Він підніс його до Великодня своїй коханій дружині Марії Федорівні. Зверху «яйце» було вкрите білою емаллю, що імітує шкаралупу, « жовток » виконаний із золота, приховував маленьку курочку, в якій у свою чергу, ховалася мініатюрна рубінова корона. Пізніше « яйця » зверху стали прикрашати сіточкою з дорогоцінних металів і каменів.

У Камбоджі і на Філіппінах особливим делікатесом вважаються качині яйця, в яких вже майже сформувалося каченя. Їх відварюють і їдять з соком лайма.

У Китаї курячі яйця 100 днів витримують в суміші з солі, обпаленої деревини дуба, води, чаю і карбонату калію. В результаті білок виходить темно - коричневим, а жовток - мармурово- чорним. Називають це блюдо « Тисячолітнє яйце ».

У тому ж Китаї навчилися робити фальшиві курячі яйця. Їх практично неможливо відрізнити від справжніх, але вживання такої підробки негативно позначається на здоров'ї, так як до її складу входять шкідливі речовини.

Користь яєць

Про шкоду і користь курячих яєць сперечаються і вчені, і дієтологи. Років двадцять п'ять тому, коли в нашій країні почалися перебої з цим продуктом, яйця оголосили дуже шкідливими. Потім яйця « реабілітували », але тут вже пішли розмови про підвищений холестерин, і яйця знову потрапили до «чорного списку».
,
Проте якщо орієнтуватися на японців, які знають толк в здоровому харчуванні, то можна зробити висновок, що яйця таки приносять набагато більше користі, ніж шкоди. Так, наприклад , знаменита «Японська дієта » наказує щодня на сніданок з'їдати по одному вареному яйцю, а все тому, що яйця містять величезну кількість речовин, необхідних для правильного функціонування організму.

У 100 грамах яйця міститься:
Кальцій - 50 мг,
Залізо - 1,2 мг,
Фосфор - 172 мг,
Магній - 10 мг,
Цинк - 1 мг,
Калій - 126 мг,
Вітамін А - 140 мкг,
Вітамін В1 - 0,066 мг,
Вітамін В2 - 0,5 мг,
Вітамін В5 - 1,4 мг,
Вітамін В9 - 44 мкг,
Вітамін В12 - 1,11 мкг,
Вітамін Д - 87 МЕ.

Калорійність варених яєць - 155 ккал на 100 грамів. Харчова цінність: білки - 12,6 г, жири - 10,6 г, вуглеводи - 1,12 г, вода - 75 мг.


Крім того , яєчний жовток містить поліненасичені, мононенасичені і насичені кислоти , які необхідні для нормальної життєдіяльності.

Яйця легко засвоюються, тому вони входять до складу дієтичного та дитячого меню, особливо варені яйця і у вигляді омлетів. До того ж вміст білка в яйцях набагато вищий, ніж у курячому м'ясі і в іншій тваринній їжі, так що з'їдати 3-4 яйця на тиждень - корисно.
,
Речовини, що містяться в яйці, допомагають боротися з катарактою, зміцнюють серце, судини, кістки і зуби, благотворно впливають на нервову систему і на мозкову діяльність. Однак важливо пам'ятати, що перед вживанням цей продукт треба обов'язково піддавати термічній обробці, тому що в ньому можуть перебувати різні бактерії, багато з яких є причиною важких захворювань.

Яйця. Корисні поради

Якщо хочете визначити свіжість яйця, то опустіть його у воду. Нещодавно знесене, свіже яйце - потоне, а якщо йому більше двох тижнів, то яйце спливе на поверхню.

Молодим господиням підкажемо що означає маркування яєць:
«Д» - дієтичне яйце, термін реалізації - тиждень;
«С» - столове яйце, його реалізовують протягом 25 днів.
Категорії:
« В» (вища , вага більше 75 г) ,
«О» ( добірне , 65-75 г) ,
«1» (перша , 55-65 г) ,
«2» (друга , 45-55 г) ,
«3» (третя , 35-45 г).

Якщо ви збираєтеся виготовляти пасхальні яйця, то пам'ятайте, що ті у яких шкаралупа коричнева, краще підходять для фарбування цибулинням, а білі - для фарбування харчовими барвниками. Справа в тому, що коричневі швидше набувають потрібний колір, тобто ви отримуєте густий, насичений відтінок, при цьому не переварюючи яйця.

Якщо вам треба зберегти сирі яйця без холодильника в теплому приміщенні довше ніж на 1 день, то змастіть їх соняшниковою олією, загорніть кожне в промаслений папір, укладіть в корзину або в картонну коробку і поставте в темне місце. Оптимальна ж температура для зберігання яєць: +4 градуси.

Для того щоб отримати яйце « всмятку », його після закипання потрібно варити 2-3 хвилини на середньому вогні, "в мішечок" - 4-5 , «на круто » - 6-7.