четверг, 24 марта 2016 г.

Паски до Великодня


Паски до Великодня - головна страва на пасхальному столі. Адже саме з неї і починається застілля. Тому ми зібрали найсмачніші рецепти пасок - сирна, фруктова, шоколадна та інші - від такої страви буде в захваті кожен.


Паски рецепти з фото
Паска «Святкова»




Інгредієнти:
Молоко – 1 ст;
Цукор – 0,5 ст;
Дріжджі пресовані – 50 гр;
Родзинки – 100 гр;
Цедра апельсина – 1 шт;
Масло вершкове – 100 г;
Жовтки яєчні – 6 шт;
Борошно – 5 - 5,5 ст;
Цукор ванільний – 10 гр;
Коньяк – 25 мл.

Приготування паски святкової:
Вилити в миску 1/2 ст. теплого молока. Додати туди 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. борошна і все добре перемішати.
Додайте подрібнені дріжджі і залиште в теплому місці на 30 хвилин.
Відокремити жовтки від білків.

Родзинки промити, залити гарячою водою на 10 хвилин.
Потім воду злити, обсушити та залити родзинки коньяком.

Додати до опари молоко, що лишилося, цукор, 5 жовтків і 2 ст. борошна. Все ретельно вимішати і знову поставте у тепле місце на 1 годину.
Після цього всипати у миску родзинки, цедру апельсина, ванільний цукор, розтоплене і охолоджене масло, решту борошна і замісити м’яке тісто.

Тісто необхідно вимішувати не менше 15 хвилин.
Залишити тісто у теплому місці на 45 хвилин прикривши миску рушником.

Ще раз вимішуємо тісто, заповнюємо ним змащені маслом форми на 1/3 і залишаємо підійти на 20 хвилин.
Змащуємо жовтком верх паски і ставимо випікатися у попередньо розігріту до 180 °С духовку на 30-50 хвилин в залежності від величини форми для паски.

Коли святкова паска вихолоне, прикрашаємо глазур’ю і посипкою.

Великодня паска без вимішування




Інгредієнти:
Борошно – 3,5 ст.;
Дріжджі сухі – 8 гр;
Жовтки – 5 шт;
Молоко – 250 мл;
Цукор – 150 гр;
Масло вершкове – 150 гр;
Родзинки – 150 гр;
Цукор ванільний – 5 гр;
Цедра лимону за смаком.

Приготування Великодньої паски:
Для опари всипати дріжджі в миску, додати 150 мл молока, підігрітого до 40 градусів і перемішати.
Всипати 0,5 стакана просіяного борошна і ще раз перемішати.

Залишити на 30 хвилин в теплому місці, щоб піднялась опара.
Тим часом відділити жовтки від білків. Додайте в жовтки цукор і збийте міксером або блендером до утворення пишної маси.

Додати до жовтків розм’якшене вершкове масло і ще раз збити.
Коли опара добре підійде, додати жовтково–масляну суміш, ретельно перемішати і залишити на 1 годину.

Коли тісто підійде, перемішати ложкою і залишити ще на 30 -40 хвилин.
Додати просіяне борошно, що залишилося, влити молоко, ванільний цукор і терту цедру. Вимішати ложкою дуже м’яке тісто і залишити на 1 годину.

Родзинки промити у теплій воді, обсушити на паперовому рушникові і пересипати борошно, щоб не осідали на дно.
Додати у тісто родзинки, перемішати і залишити на 20-30 хвилин.
Наповнити форми тістом, трішки більше ніж на 1/3.

Коли тісто підійде до країв форми, поставити випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин, не на самий низ духовки а по середині. З цієї порції інгредієнтів у мене вийшло 3 паски (1 форма 15 х 12.6 см, друга форма 12,5 х 10,5 см, третя форма 8,5 х 10,5 см)

Готові паски зверху прикрасити глазур’ю і посипати посипкою.

Добра паска




Інгредієнти:
Жовтки яєчні – 3 шт;
Дріжджі пресовані – 35 гр;
Цукор – 100 гр;
Масло вершкове – 75 гр;
Вершки домашні – 2 ст.л;
Борошно пшеничне – 0,5 кг;
Молоко – 80 мл;
Родзинки – 40 гр;
Сіль – 5 гр;

Приготування доброї паски:
В нагріте до 36-38 градусів молоко додати по 1 ст.л цукру та борошна, все перемішати. Потім додайте туди подрібнені дріжджі і залиште у теплому місці на 15-20 хвилин.

Масло розтопити, яєчні жовтки збити з цукром, родзинки промити водою.

Коли дріжджі підійдуть вилити їх у миску з половиною борошна.
Додати туди розтоплене масло, збиті з цукром яєчні жовтки, сметану, сіль, родзинки і все перемішати.

Додайте поступово другу частину борошна, замісити тісто. Тісто необхідно вимішувати не менше 15 хвилин. Тісто для паски повинне бути м’яким.

Миску з тістом накрити рушником, залиште у теплому місці на 1 годину. Тісто повинне збільшитися у два - три рази.
Готове тісто викласти у змащені вершковим маслом форми на ½ висоти і залишити, щоб підросло на ¾ висоти форми.

Помазати зверху збитим жовтком і поставити випікатися у попередньо розігріту до 180 °С духовку. Меншу паску випікати 30 хвилин, більшу 35-40 хвилин.

Охолоджені паски оздобити глазур'ю та посипати пасхальною посипкою.

Паска «Ніжна»




Паска «Ніжна» рецепт з фото. Ця паска має повітряне та ніжне тісто, приємний ніжно-жовтий колір. Смачна паска до Великодня покроковий рецепт та поради.

Інгредієнти:
Молоко – 0,5 л;
Дріжджі свіжі – 50 гр;
Жовтки – 5 шт;
Білки – 2 шт;
Масло – 50 гр;
Олія – 1 ст.л;
Маргарин – 50 гр;
Родзинки – 100 гр;
Цедра 1 лимону;
Цукор – 1,5 ст;
Борошно – 7 ст.

Паска ніжна рецепт приготування з фото
Молоко підігріти, добавити 2 ст. борошна, дріжджі, 3 ст. л. цукру. Опара по густоті буде як густа сметана, залишити на 30 хвилин.

Розтерти цукор з сіллю і жовтками.
Білки збити в густу піну.
Родзинки залити кип’ятком на 10 хвилин, злити воду і просушити на паперовому рушникові або серветці.

Натерти цедру лимона.
Коли опара підійде, додати розтерті з цукром жовтки, збиті білки, олію, розтоплені масло і маргарин, цедру лимона.

Все перемішати.
Додаючи поступово просіяне борошно, замісити тісто, вимішувати його 30 хвилин, в кінці добавити родзинки. Поставити підходити у тепле місце на 1,5 години.

Тісто накладати у форми на 1/4 висоти форми. Форми попередньо необхідно змастити олією.
Вийде 5 пасок розміром форми 10х12 см.

Коли паски підійдуть у формах майже на цілу форму, змастити верх паски збитим яйцем і поставити випікатися у духовку, нагріту до 180 градусів на 35 хвилин.

Якщо форми більші, то і часу на випікання паски необхідно більше, якщо менші – тоді менше часу.
Готові паски прикрасити глазур'ю.

Паска на пряженому молоці




Паска на пряженому молоці вийде пухка, ароматна та смачна. Легкий рецепт приготування, мало вимішувати тісто та на смак гарна, готую за цим рецептом кожного року.

Інгредієнти:
Пряжене молоко – 0,5 л;
Цукор – 0,5 кг;
Вершкове масло – 250 гр;
Яйця – 5 шт;
Жовтки – 2 шт;
Дріжджі пресовані – 75 гр;
Сіль – 0,5 ч.л;
Родзинки – 100 гр;
Цукор ванільний – 1-2 пакетики;
Коньяк – 1 ст.л;
Борошно – 1,2 – 1,3 кг.

Рецепт паски на пряженому молоці
Яйця трішки збити з цукром.
Масло порізати на шматочки, змішати з теплим пряженим молоком, добавити подрібнені дріжджі, накрити миску з опарою і залишити в теплому місці на 8-12 годин.

Потім всипати сіль, запарені родзинки (на 7-10 хвилин залити киплячою водою), ванільний цукор, коньяк.

Поступово всипаючи просіяне борошно, замішуємо тісто, м’яке, в’язке, буде липнути до рук.
Ставимо тісто в тепле місце, поки воно не збільшиться удвічі.
Накладаємо тісто у змащені олією форми на 1/3.

Чекаємо доки воно підійметься майже до країв форми, змащуємо зверху збитим яйцем і ставимо випікатися у нагріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин ( для форми розміром 11 см х 12 см).

Якщо форми більші або менші відповідно потрібно більше або менше часу для випікання.
Отримуємо шість дуже смачних пасок із даної кількості інгредієнтів. Легкий рецепт приготування паски до Великодня.

Традиційна паска




Необхідні продукти:
1,2 кг борошна
400 мл молока
100 г дріжджів
250 г цукру
8 яєць
1/2 ч. л. солі
лимон разом із цедрою
200 г маргарину (або масла)
100 г родзинок.

Приготування традиційної паски:
1. Тісто замішуємо безопарним способом. У теплому молоці розчиняємо дріжджі, цукор, сіль, додаємо частинами борошно, яйця, тертий разом із цедрою лимон (попередньо витриманий у киплячій воді 10 хв.). Добре вимішуємо, наприкінці докладаємо розтоплений маргарин, родзинки (попередньо вимиті та просушені). Тісто є добре вимішаним, якщо вже стає еластичним і добре відлипає від посудини, у якій місимо, та від рук.

2. Залишаємо тісто підрости на 2 — З години. Далі набираємо тісто кулею на 1/3 від об'єму форми, щоб потім не докладати.
3. Форми змащуємо м'яким маргарином і посипаємо борошном. Накладаємо тісто.

4. Можна використати паперові форми. Вони дуже зручні, бо у них можна і пекти, і потім зберігати паски. Проте ставлячи у духовку, потрібно дуже обережно поводитись, щоб форми не торкалися одна одної і не деформувалися.

5. Залишаємо тісто у формах підрости, змащуємо яйцем.
6. Ставимо паски в добре розігріту духовку. Печемо при температурі 230 — 250 градусів приблизно 40 хв.

Поради:
• Родзинки не замочуємо, тоді вони не будуть розриватися під час замішування тіста.
• Якщо борошно "пливе", додаємо до тіста 1 мг аскорбінової кислоти(продають в аптеках в ампулах).
• Температура і час випікання залежать від ємності форми. Що більші форми, то нижча температура і довший час випікання.

Ідеальна паска




Для випічки паски традиційно використовують високі вузькі форми з металу, що не пригоряє. Якщо ви в своїй формі не впевнені, викладіть на дно кружальце з промасленого пергаменту. Можна використовувати силіконові форми. Але найпростіший і ошатний варіант - паперові форми.

Підготуйте робочу поверхню, прилади та продукти.
Масло, молоко і яйця слід брати домашні, кращої якості. Дріжджі беріть найсвіжіші, з позначкою «Хлібопекарські» або «Для випічки». Живих дріжджів потрібно в 3 рази ніж сухих - якщо не знайшли одні, міняйте іншими в пропорції.
Борошно беріть вищого ґатунку. Просійте її, висипте на блюдо і підсушити в теплому приміщенні.
З інструментів потрібні будуть сито, велика каструля, в якій буде підходити тісто, чисті білі рушники, форми для пасок, пергаментний папір.

Паска рецепт приготування
1. Яйця для паски використовують як цілком, так і розділяючи на білки і жовтки. Якщо за рецептом тіста потрібні яйця цілком, заздалегідь вийміть їх з холодильника, щоб вони були кімнатної температури (так краще для випічки).

Якщо ж яйця потрібно розділяти, дістаньте з холодильника, акуратно відокремте білки від жовтків і білки поверніть в холодильник, а жовтки залиште зігріватися на кухні: жовтки краще розітруться з цукром, якщо вони теплі, а білки дадуть більш пишну піну і, як наслідок, зроблять тісто більш повітряним, якщо збивати їх охолодженими, усипавши дрібку солі.

2. Дуже важливий етап при випічці паски - це заміс. Саме тому, як ви будете місити тісто, залежить смак і текстура паски. Місіть тісто обома руками, намагаючись не підсипати занадто багато борошна: завдяки силі тиску і тепла рук воно візьме рівно стільки борошна, скільки потрібно.

І тим не менше орієнтуйтеся на свої відчуття: борошно навіть одного і того ж виробника буде вести себе по-різному через різних умов зберігання, температури і вологості на вашій кухні. Місіть, збагачуючи тісто киснем: не тисніть на нього, руйнуючи бульбашки повітря, а тягніть вгору і акуратно складайте.

3. Після вистоювання тісто збагачують смаковими та ароматичними добавками: цукатами, родзинками, сухофруктами, запашним алкоголем і прянощами. Найпоширеніші прянощі для пасок - ваніль або ванільний цукор, кориця, гвоздика, шафран (точніше, його настоянка на ложці горілки), цедра цитрусів.

Прянощі беріть ретельно висушені і як можна дрібніше розмолоті. Також ретельно висушуйте горіхи - фісташки, волоські, лісові, мигдаль.

Сухофрукти і цукати вимочуйте в алкоголі, але перед закладкою тесту висушіть і тонко паніруйте в борошні - тоді вони поширяться по всьому тесту рівномірно.

4. Готове тісто розділити на порційні шматочки під розмір форми. Чим менше в тесті компонентів, тим активніше вона буде підніматися, так що не варто занадто заповнювати форму - достатньо, щоб тісто займало третину її обсягу (за наявності великої кількості цукатів і горіхів в тесті - половину або трохи більше обсягу форми).

Дайте тісту підійти у формах - накрийте їх рушником і залиште на 20-30 хвилин. Потім змастіть жовтком (молоком, міцним солодким чаєм, присипте корицею - як більше любите) і ставте в попередньо розігріту духовку.

ДЛЯ ВИПІЧКИ ПАСКИ традиційно відводилося два дні: або Чистий четвер, або суботу перед святим Воскресінням. До того як господиня візьметься за тісто для паски, вона повинна навести ідеальний порядок і в будинку, і у власній душі, простивши образи і думаючи про хороше. Щоб паска була пишною, при роботі з тестом виключіть найменший протяг і шум: чи не відкривайте кватирку, не підвищуйте голос на домашніх, що не включайте гучну музику.

Паска Великодня з сиром




Інгредієнти:
Борошно – 8 ст.;
Дріжджі сухі – 2 ч.л.;
Молоко – 250 мл;
Сир домашній – 200 гр;
Масло вершкове – 200 гр;
Цукор – 1,5 ст;
Яйця – 6 шт;
Родзинки – 100 гр.

Як приготувати паску з домашнім сиром:
Для опари нагріти молоко, вилити його в миску. Всипати дріжджі. Додати 0,5 ст цукру, 1 ст. борошна і все перемішати. Поставити у тепле місце на 30-40 хвилин.

Тим часом перемолоти сир через м’ясорубку, відділити білки від жовтків.

Білки збити у пишну піну.
До жовтків додати цукор, що лишився і теж збити міксером чи блендером.
Родзинки помити залити киплячою водою на 20 хвилин. Потім воду злити родзинки віджати.

Коли опара підніметься у два рази, додаєте туди сир, жовтки, збиті з цукром, білки, розтоплене вершкове масло, цедру одного лимона (за смаком) і все перемішати.
Потім поступово додаючи просіяне борошно замісити липке тісто. Накрити миску рушником і залишити у теплому місці на 40 хвилин.

Додати родзинки, перемішати і залишити ще на 30 хвилин.
Змочивши руки в олії викласти тісто у форми на половину і залишити на 30 хвилин, щоб паска піднялася.

Поставити паски у попередньо розігріту до 180 градусів духовку випікатися на 35-40 хвилин, в залежності від розміру форми.

З цих інгредієнтів вийшло чотири смачних Великодніх паски з сиром. Готові пасочки прикрашаємо глазур'ю.

Паска з медом




Інгредієнти
Яйця - 10 шт;
1 яйце для змащування;
Цукор - 2 скл.;
Мед - З ст. л.;
Сіль - 0,5 ч. л.;
Дріжджі - 100 г;
Молоко - 0,5 л;
Вершкове масло - 250 г;
Олія - 80 мл;
Ванільний цукор - 15 г;
Мука
Родзинки.

Приготування медової паски:
Збити яйця з цукром до білого кольору. В теплому молоці розвести дріжджі, додати сіль, ванільний цукор, збиті яйця, рідкий мед та муку, місити довго, аж доки не почне відставати від рук та стінок посудини.

Розтоплене охолоджене масло та олію додати до тіста, ще раз старанно його перемісивши. Залишити на годину-півтори в теплому місці, щоб підійшло. Форми для пасок змастити жиром. Помити родзинки, висушити серветкою, додати до тіста перед формуванням пасок, вимісити.

Викласти паски у форми на 1/3 їх висоти. Поставити у тепле місце, щоб підійшли, змастити збитим яйцем, а тоді пекти.

Поради
• Муку досипайте поступово, щоб було м'яке й ніжне тісто: у нас кажуть на таке — "молоде тісто".
• Секрет легкого тіста у старанному тривалому вимішуванні, не "забивайте" тісто мукою та дайте йому час підійти.

Сирна паска без випікання




Інгредієнти на 2-х кг форму для паски:
Сир – 2 кг;
Сметана – 250 гр;
Масло – 200 гр;
Цукор – 2 ст;
Ізюм – 200 гр;
Чорнослив – 200 гр;
Ванілін, марля.

Приготування сирної паски:
Сухофрукти залити гарячою водою, дати постояти 20 хвилин.

Потім воду злити, обсушити на паперовому рушникові і порізати маленькими кубиками чорнослив.
Сир перемолоти на м’ясорубці.

Додати до сиру сухофрукти, масло, цукор, сметану, все перемішати.
Форму для паски перевернути, поставити в глибоку тарілку.

Вистелити марлю, змочену у воді так, щоб краї які звисають були такої ж величини, як і основа форми.
Викласти сирну суміш у форму, закрити марлею, поставити під гніт і помістити у холодильник на 12 годин.

Розвернути марлю перевернути форму на рівну поверхню або тарілку, потягнувши за марлю акуратно витягнути паску на блюдо і прикрасити пасхальною посипкою.

Шоколадна сирна паска




Інгредієнти:
Домашній сир - 1 кг;
Масло - 300 г;
Сметана - 6 ст. л.;
Цукор - 1 склянка;
Цукрова пудра - 1 склянка;
Какао-порошок - 4 ст. л.;
Сіль - 1/4 ч. л.
Ванілін за смаком
Шоколад чорний і білий для прикраси

Приготування шоколадної сирної паски:
Розм'якшене масло розтерти до густоти сметани, додати просіяний порошок какао, цукор, цукрову пудру, сіль, ванілін і ретельно розтерти.

Свіжий сир протерти через сито, додати в нього сметану і перемішати. Підготовлений сир невеликими порціями ввести в суміш з масла, какао та цукру. Всі інгредієнти ретельно перемішати.

Коли сирна маса стане рівномірного шоколадного кольору, перекласти її в спеціальні форми для паски, застелені чистою марлею. Сир щільно стиснути і поставити в холодильник приблизно на добу.

Готову сирну паску викласти з форми та прикрасити шоколадом.

, Сирна паска з шоколадом та цукатами




Інгредієнти:
Домашній сир - 600 г (9%);
Масло вершкове - 100 г;
Сметана - 2-3 ст. л. (20%);
Шоколад - 50 г;
1 стакан цукатів
Цукрова пудра - 100 г.

Приготування сирної паски з шоколадом:
Шоколад помістити в холодильник. Сир протерти через металеве сито.

Розм'якшене масло збити міксером до отримання пишної маси. Протертий сир з'єднати зі збитим вершковим маслом, сметаною і цукровою пудрою і ретельно перемішати (якщо маса вийшла занадто густий, додати ще одну ложку сметани).

Цукати вимити, обсушити, великі цукати нарізати, дрібні використовувати цілком. Сирну масу змішати з шматочками цукатів.
Шоколад розколоти на невеликі фрагменти за допомогою маточки або ножа і потім просіяти через сито, щоб видалити шоколадну крихту.

Додати шматочки шоколаду в сирну масу і акуратно перемішати.

Невелику форму для паски або чистий новий квітковий горщик вистелити складеною в кілька шарів марлею. Викласти в форму сирну масу з цукатами і шоколадом, злегка її утрамбувати, накрити марлею і помістити зверху невеликий гніт.

Поставити форму з паскою в холодильник і залишити на 12 годин.

Порада
Якщо сир, який використовується для приготування паски, дуже вологий, його можна окремо помістити в марлю і покласти під гніт, щоб видалити надлишки рідини.

Глазур для пасок. Як зробити білкову глазур для паски?




Інгредієнти:
Білок – 1 шт;
Цукрова пудра – 200 гр.
Сіль – дрібка.

Приготування білкової глазурі:
Додати у білок дрібку солі і збити до утворення пишної піни.
Продовжуючи збивати, додаємо поступово цукрову пудру. Коли висипали всю пудру продовжуємо збивати ще на протязі 3 хвилин.

Все глазур готова, прикрашаємо паски і не забудьте посипати посипкою, поки глазур повністю не застигла.